• Български
  • English

You are here

Преди да пристъпим към полезните съвети, нека първо надникнем зад двата термина и съвсем просто и на кратко обясним тяхното значение. Най-просто казано домейнът, това е пълното име на бъдещия ви сайт. Той всъщност заменя IP адреса на сървъра, където се съхранява самият сайт с по-лесно за възприемане за потребителите име. Какво бихте избрали сайтът ви да се казва 245.268.248.26854.1 или med.bg , защото се занимавате с пчеларство и искате да продавате натурален висококачествен мед онлайн? Хостинг, всъщност това е вид услуга, която се предлага за съхранение на сайт. Това е виртуалното или физическото място, сървърът /компютърът/, където се съхранява информацията на вашия сайт. Самата услуга за съхранение се предлага от различни фирми и са на база годишни абонаменти.

Съвети за избор на домейн и хостинг1. Изберете кратко име.

В зависимост от вида бизнес, потърсете най-кратката дума, която ви описва. Имена на сайт от типа naivisokokachestveniobuvki.bg или superluksoznibluziotitalia.com са нефункционални и неудобни за самите потребители. Помислете вие колко време бихте отделили за да напишете собствения си домейн. А през таблета? А през телефона? Ето, защо е важно името да бъде възможно най-кратко.  

2. Изберете име, което се запомня лесно.

Име, което е кратко е супер, но име, което се запомня лесно е още по-важно. Сетете се за една от най-големите платформи за публикуване на обяви за работа в България. За коя се сетихте първо? За jobs.bg или jobtiger.bg ? И двете платформи са лидери на пазара, но едната е по-разпознаваема. 

3. Проверете дали името е свободно и с какви разширения.

Ако името е свободно, побързайте да го запазите. Може в същия този момент друг да е харесал домейна и да го запази преди Вас.

4. Ако името е заето, потърсете най-близкия алтернативен вариант.

Ако името е заето потърсете алтернатива. Някои сайтове за проверка на имена предлагат подобна услуга. Въпреки всичко внимавайте и не бързайте. Едно по-дълга име би затруднило потребителите и дори би отказало част от тях, само защото няма да е първото, за което да се сетят или защото не е лесно за изписване през телефон.

5. Посъветвайте се със специалист, ако не може да се справите сами.

Ако задачата Ви се струва прекалено сложна, просто се обърнете към специалист. Човек с опит, който е прекарал часове, месеци, години в обучение и работа, би бил много по-полезен. Ако имате проблем със скоростната кутия на автомобила си ще отидете в сервиз, където ще ви вземат 1500 лв. или ще оставите леля си, която цял живот е била градинар, но ви предлага да ви вземе само 150 лв., за да я поправи? При създаването и оптимизацията на сайтове принципа на работа е същият. Специалистите вземат пари за труда си. Но пък и резултатът ще бъде по-добър. 

 

 

Наши клиенти

Най-новото от блога

Ние сме и във Facebook