• Български
  • English

You are here

Трябва ви счетоводител, почистване на апартамента, водопроводчик, храна, мнение, съвет ? Къде търсите за всичко това ? Статистиката показва, че над 90% от хората вече първо търсят информация в интернет. Необятният свят на виртуалното пространство е мястото, където може да намерите буквално всичко, което ви или не ви интересува. Ето защо е не просто важно, а от изключително значение да инвестирате във фирмен уебсайт.

Какво Е Фирмен Уебсайт

 1. Потърсете специалист, който внимателно ще вникне в нуждите на бизнеса ви и ще ви предостави най-добрите решения. Не във всеки бранш е необходимо да започнете с мултифункционален и изключително сложен сайт. Специалистите дори съветват, че опростеният дизайн и лесното управление са по-приятни за работа от потребителите. Насочете се към семпъл и удобен интерфейс, който да бъде достъпен.

  2. Инвестирайте в SEO оптимизация. За да достигне уеб сайтът ви до повече потребители, е важно за вас и вашия бизнес, той да излиза на по-горни позиции при търсене. Всеки потребител в интернет е ваш потенциален клиент. Специалистите, които се занимават с оптимизация ще ви помогнат да достигнете до повече потенциални клиенти, а от там ще се увеличат и продажбите ви.

   3. Ако предлагате продукти, задължително си направете и онлайн магазин. В сравнение със стационарните обекти, поддръжката на онлайн платформа е много по-икономична. Нямате разходи за наем, ток, консумативи. На практика може вашият продавач-консултант или вие сами да качвате артикули, да променяте цени и да отговаряте на запитвания. С времето ще изградите група от лоялни клиенти, които пазаруват дистанционно. Те могат да бъдат от всяка точка на света.

   4. Интернет предлага възможности за сравнително евтини и ефективни методи за реклама. Направете профили на бизнеса си в социалните мрежи. Така може по-лесно да общувате с вашите клиенти. Имате възможността да ги информирате за нови продукти, интересни намаления, активности и промоции. Бъдете интересни! Ангажирайте вниманието на клиентите си с полезна за тях информация – новини, съвети, мнения.

  5. Обратната връзка е най-ценната информация, за която се борят маркетолозите. Мнението на клиентите е важно за всеки бизнес. Така може да подобрите продуктите, да повишите качеството на услугите си, да следвате потребителските нагласи. Всичко това може бързо и лесно да реализирате с помощта на анкети, проучвания, запитвания.

Помислете как да представите бизнеса си по най-добрия начин. Изградете си концепция за представянето и утвърждаването на бранда ви в интернет. Поставете си реалистичен план, с конкретни цели и срокове и действайте! Резултатите ще бъдат страхотни.   

Наши клиенти

Най-новото от блога

Ние сме и във Facebook